13- Sanatoryum, SPA, Dermatoloji ve Kozmetoloji Sahalarında Haloterapinin Geleceği

...

...
Çalışma – 13
Sanatoryum, SPA, Dermatoloji ve Kozmetoloji Sahalarında Haloterapinin Geleceği
(Prospects of Halotherapy in Sanatorium-and-SPA Dermatology and Cosmetology)
Chervinskaya A. V., Doctor of Medical Science
Central Medical Unit 122 of Federal Medical and Biological Agency, Saint-Petersburg
Medical Journal “Folia Otorhinolaryngologiae et Pathologie Respiratoriae” - 1997-V.3.-N1-2-P.82-88. (Russ.)

Sanatoryum ve SPA sektöründe dermatozların ilaçsız tedavi metodları ve deri tabakalarının iyileştirilmesi giderek daha popüler konular haline gelmektedir. Bu metodlar rehabilitasyon, dermatoloji, kozmetoloji, gençleştirme, klirens ve benzerlerinin birer parçasıdır.

Günümüzde kuru sodyum klorür aerosol konsantrasyonlarının değişik modlarda ayarlanmasını sağlayan Halojeneratörler ve kontrollü cihazlarla özel dermakozmetolojik uygulamalar yapılabilmektedir. Bu aerosol partiküllerin sadece sonulum sisteminde değil, aynı zamanda integumental (tabakalı / yenilenen) sistem ve ayrıca saçlarda da şifa ve ayrıca kozmetik etkisi vardır.

Açık deri alanlarında haloaerosolün mevcudiyeti ve birikimi; deri hücrelerindeki iyon kanallarının aktivitesini ve derinin koruyucu özelliklerini belirleyen elektrofizyolojik aktiviteyi artırır.

Deri mikrobiyotası araştırması, Haloterapi (HT) uygulamasından sonra normal flora kompozisyonuna dönüş olduğunu gösterdi.

Ayrıca kuru ve süper ince sodyum klorür aerosollerinin bakteriyostatik, antiödem ve antiinflamatuvar etkileri doğrulanmıştır.

Tuz aerosol mikrokristallerinin etkisi, Ph normalleşmesi ve derideki onarıcı – yenileyici süreçlerin uyarılmasıyla sonuçlanmaktadır, derinin gerginliğini artırır, saç sağlığının büyüme ve iyileşmesini sağlar.

Bu aerosollerin deri mikrosirküsyonunda yararlı etkisi vardır. Aerosoller, hücre membranının permeabilitesini ve elektrofizyolojik aktivitesini artırmak suretiyle dermatoloji ve kozmetolojide kullanılan çeşitli karışımların penetrasyonuna yardımcı olur ve etkinliklerini potansiyelize eder.

Aerosollerin çok yönlü fizyolojik etkisi, Haloterapinin (HT) pek çok deri probleminde uygulanması bakımından bir perspektif oluşturur. HT uygulaması sonrasında atopik dermatit hastalarının % 65 - 75 ’inde pozitif dinamikler izlendi. Bu durum sempatik tonüsün azaltılması suretiyle; kaşıntının, sulanmanın hafifletilmesi veya likenifikasyon ve küçük çatlakların ve sıyrıkların kurutulmasıyla sonuçlanır.

Akut eksüdatif inflamatuvar durum fazlarının hafifletilmesini içerecek şekilde hastalıkların oksidatif dönemindeki hastalarda bu pozitif etki daha aşikardır.

İkincil streptoderma durumlarındaki hastalarda iyi ve yeterli etki hemen sağlanabilir.

  1. ve 3. seanslardan hemen sonra deri döküntüsü elemanları kaybolmaktaydı. Uygulamanın sonunda hemen hemen tüm streptoderma durumlarının çözüldüğü kaydedilmiştir.

Pyodermalı hastalarda, ekzantema elemanlarının çözümü ile 2. ve 3. seanslardan hemen sonra düzelme gerçekleşmiştir.

HT’nin Psöriazisteki pozitif etkisi, infiltrasyonun azalması ve katmanların merkezinde rezolüsyon ile sonuçlanır.

Haloterapinin cerrahi rehabilitasyon, özellikle de estetik cerrahide önemli sayıldığı gibi hatırı sayılır anti-ödematöz ve anti-inflamatuvar etkisi vardır. Lokal mikrosirkülasyonun iyileşmesi, ödemin azalması ve haloaerosol etki altında klirensi selülit tedavisinde etkili bir metod olarak kullanılabilir. Tuz mikrokristallerinin deri sahasında çözünmesi esnasında pasif transport artar, böylelikle çeşitli küratif ve kozmetik ajanlarda uygulamanın etkisini kat kat artırır. Bu etki kremlerin, merhemlerin ve benzerlerinin lokal kullanımı ile HT’nin kombine edilmesi yaklaşımını sağlamıştır.

HT lokal etkinin ötesinde sistemik immünobiyolojik hareketi de temin eder. HT’nin sonucu olarak sistemik hümoral ve hücresel immünitede inflamatuvar süreci hafifletip antijen eliminasyonu sağlayarak pozitif değişimi gerçekleştirir.

Deri hastalıklarının etyoloji ve patogenezinde psiko-emosyonel faktörün çok önemli olduğu iyi bilinmektedir. Tuz tedavi odasında dışarıdan rahatsız edici faktörlerle (allerjik ajanlar, hava kirleticiler, gürültü ve diğerleri ile) etkileşimin kesilmesi olumlu psikoemosyonel ve antidepresan etki verir. Tuz Odasında hafif negatif hava iyonlarının varlığı vejetatif regülasyon süreçlerinin stabilleşmesini sağladığından kardiyovasküler ve endokrin sistem ile gastrointestinal traktusta faydalı etkileri de olur.

Deri ve kozmetolojik programlarında haloterapinin en çok uygulandığı endikasyonlar:

  • Atopik Dermatit; idame tedavisinde diffüz ve eksüdatif formu
  • İnatçı Ürtiker
  • Psöriazisin devam tedavisinde
  • Egzema
  • Sebase Hipersekresyon (Seborrea Adiposa)
  • Piyodermatit
  • Pinta ve Onikomikoz
  • Derideki Termal Lezyonlar
  • Post-Operatif Durumlar (Estetik Cerrahi)
  • Komedonlu (Akne) Hastalıklar ve Sellülit
  • Deride solgunluk ve trikopati

Haberler

...

...
Prof. Dr. Harun Çiftçi

Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörümüz Sn. Prof. Dr. Harun Çiftçi ile birlikte "Daha Sağlıklı Bir Nefes" programı 1. grup hastalarına...

...
Prof.Dr. Zeki Müfit Karagülle

Temmuz 2024`te Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Prof. Dr. Zeki Müfit Karagülle ile TUZ TETAPİSİ üzerine istişare toplantısı yaptık.

...
Daha Güçlü Bir Nefes

Derneğimiz, "DAHA GÜÇLÜ BİR NEFES" projesinde yer almaktadır.
Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, sosyal sorumluluk bilinciyle gerekli imkan ve altyapıyı, hastalara ve çalışma hedeflerine tahsis etmiştir.

...
Çankırı Yeşilay Şubesi

Çankırı Yeşilay Şubesinde proje çalışma grubu toplantısına katıldık.
Detayları Çankırı Valiliğince duyurulacak olan programla, Tuz terapisinin geniş solunum yolu hasta grubuna uygulamalı örnekleriyle duyurulması planlanıyor.

...
Her Yönüyle Tuz

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri, “Her Yönüyle Tuz” dersi kapsamında Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde bulunan Haloterapi Ünitesinde, tuz terapisi uygulamaları hakkında bilgi ve eğitim aldılar.