17- Çocukluk Çağının KBB, Solunum ve Deri Hastalıklarında Tuz Tedavisinin Etkisi

...

...
Çalışma - 17
Çocukluk Çağının KBB, Solunum ve Deri Hastalıklarında Tuz Tedavisinin Etkisi
(The Effect Of Salt Therapy On Children With ENT, Pulmonary and Skin Diseases)
G Gunek, A Cvitkovic, N Pustisek, A Cipak Gasparovic, L Kotrulja, I Babic, M Sunic Omejc, Majica, M Simunicic
Children Clinic Helena, Zogreb; Klinika za djecje bolesti, Zagreb; Institut Ruder Boskovic; Klinikoza kozne i spolne bolesti, KBC, Zagreb; Poliklinika za zastitu djece grodo Zagreba, Zogreb; Natalis Samobor
(Study with IIRIS Equipment) – https://salt-therapy.eu/curative-effects/

Haloterapi, inhalasyon yoluyla solunum sistemi başta olmak üzere, sayısız organ ve sistemler üzerine müspet etkisi kuru tuz aerosolünün kullanıldığı bir tedavi metodudur.

Çalışmanın amacı Astım, Pollinozis (Saman Nezlesi) , Kronik Bronşit, Atopik Dermatit, Efüzyonlu Otit, Kronik Larenjit ve Kronik Rinit Hastalıkları olan çocuklarda Haloterapinin etkisini gözlemlemektir. Yaşları 5 ayla 18 yaş arasında olan, yukarıda bahsedilen hastalıkları bulunan 73 çocukta 2 yıllık bir çalışma yapıldı. Yürütülen bu çalışmada Haloterapinin etkisi, insan akciğer fibroblast hücre kültürlerinde çalışıldı.Haloterapi seansları, bir tuz jeneratörü vasıtasıyla kuru tuz aerosolü üretilen Tuz Odasında ve Tuz Kabininde yapıldı.

Haloterapi, semptomları ve ilaç profikaksi ihtiyacını azaltarak, pulmoner ve alerji hastalıkları olan çocuklarda müspet etki gösterdi. Astım ve Kronik Bronşitli 24 hastanın 7’sinde uygulama sonrası ilaç profilaksisi sonlandırıldı ve takip eden yıl içerisinde hastalık semptomları görülmedi. Bu 24 hastanın 9’unda ise ilaç profilaksi dozunu azaltmak mümkün oldu ve yine takip eden yıl semptomsuzdu.

Saman nezlesi olan toplam 12 hastanın 3’ünde pollinasyon dönemi (polen mevsimi geldiği halde) proflaksi gerekmedi ve herhangi bir semptom olmadı. Bunların 2’sinde ise pollinasyon esnasında ilaç proflaksisi sayesinde, beklenen inatçı solunum yolu obstrüksiyonu gelişmedi. 12 çocuğun 6’sında, olağan medikal tedavi sırasında minimum semptomlar mevcuttu. Kalan 1 çocukta, ilaç ve haloterapiye rağmen hastalığın kontrolü yönetilemedi.

Atopik Dermatitli çocukların SCORAD indeksi, haloterapi öncesinde 20 ile 61,8 (ortalama 36,74) arasında değişirken, uygulamaların bitiminde ise hastaların klinik iyileşmesinin bir kanıtı olacak şekilde 3 ile 50 arasına (ortalama 21,85) gerilemişti.

Solunum hastalarının bir kısmında, semptomların ve lokal test sonuçlarının iyileştiği not edildi. En iyi sonuçlar Astım hastası çocuklara kuru tuz inhale ettirildiğinde alındı ki bu in-vitro sonuçlar; insan fibroblast proliferasyonunu hafif derecede stimüle ettiği savını güçlendirmektedir.

Tüm ortaya konulan bu sonuçlar cesaretlendirici ve Haloterapi uygulama imkan ve alanlarını anlamaya olduğu kadar, pozitif etkilerin nasıl sağlandığına dair mekanizmaya yönelik moleküler düzeyde daha fazla çalışmaya olan gereksinimi işaret etmektedir.

 

Haberler

...

...
Prof. Dr. Harun Çiftçi

Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörümüz Sn. Prof. Dr. Harun Çiftçi ile birlikte "Daha Sağlıklı Bir Nefes" programı 1. grup hastalarına...

...
Prof.Dr. Zeki Müfit Karagülle

Temmuz 2024`te Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Prof. Dr. Zeki Müfit Karagülle ile TUZ TETAPİSİ üzerine istişare toplantısı yaptık.

...
Daha Güçlü Bir Nefes

Derneğimiz, "DAHA GÜÇLÜ BİR NEFES" projesinde yer almaktadır.
Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, sosyal sorumluluk bilinciyle gerekli imkan ve altyapıyı, hastalara ve çalışma hedeflerine tahsis etmiştir.

...
Çankırı Yeşilay Şubesi

Çankırı Yeşilay Şubesinde proje çalışma grubu toplantısına katıldık.
Detayları Çankırı Valiliğince duyurulacak olan programla, Tuz terapisinin geniş solunum yolu hasta grubuna uygulamalı örnekleriyle duyurulması planlanıyor.

...
Her Yönüyle Tuz

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri, “Her Yönüyle Tuz” dersi kapsamında Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde bulunan Haloterapi Ünitesinde, tuz terapisi uygulamaları hakkında bilgi ve eğitim aldılar.