2- Belirli Kronik Alerjik Solunum Patolojileri ve Enfeksiyöz - İnflamatuvar Bozuklukları Olan Hastalardaki Tedavi Edici Etkisi

...

...
Çalışma – 2
“Tuz Madeni Ortamının Modellendiği Haloterapi Odasının” Belirli Kronik Alerjik Solunum Patolojileri ve Enfeksiyöz - İnflamatuvar Bozuklukları Olan Hastalardaki Tedavi Edici Etkisi
(Surveys on therapeutic effects of “halotherapy chamber with artificial saltmine environment” on patients with certain chronic allergenic respiratory pathologies and infectious-inflammatory pathologies)
Lazarescu H, Simionca I, Hoteteu M, Munteanu A, Rizea I, Iliuta A, Dumitrascu D, Dumitrescu E
National Institute of Rehabilitation, Physical Medicine and Balneoclimatology, Bucharest, Romania
Journal of Medicine and Life Volume 7, Special Issue 2, 2014

Haloterapi (HT) tuz madenlerinde uygulanan Speleoterapiden türetilmiştir ve aynı zamanda ilaçsız bir tedavi metodudur. Etkisi tedavi metoduna ve haloterapi ortamının yapısına bağlı olarak değişir.

Çalışmanın amacı Bronş Astımı ve diğer kronik enfeksiyöz - inflamatuvar ve allerjik solunum hastalıklarında; bazı non-spesifik direnç faktörlerinin üzerindeki Haloterapinin etkisini tanımlamak, bunu da inflamatuvar süreçler ve belirli immünolojik değişikliklere ait markırlar üzerinden göstermektir.

Enfeksiyona karşı non-spesifik direnç mekanizmalarının hematolojik testler uygulanarak belirlenmesi suretiyle hastalarda klinik çalışma yapıldı.

Enfeksiyöz - inflammatuvar veya allerjik süreç, vücuttaki değişik sistemler ve mekanizmaları kapsar.

Fagositik süreç, enfeksiyona karşı en hızlı başlayan direnç mekanizmalarından biridir.

Fagositik hücreler, kemik iliğindeki prekürsör hücrelerden üretilir ve bunlar makrofaj ve mikrofaj hücreler diye ikiye ayrılır.

Kanda makrofaj hücreler monositler, mikrofaj hücreleri ise kandaki lökositlerin yaklaşık % 60’ını oluşturan polimorf nüveli nötrofiller (PMN) tarafından temsil edilir ki fagositik hücrelerin çoğu bunlardandır.

Toplanan veriler, diğer patolojilerin eşlik ettiği enfeksiyöz - inflammatuvar ve allerjik solunum hastalığı olan hastalarda spesifik ek araştırmalar yapılması gerektiğini ortaya koydu.

Bronş Astımı ve diğer solunum yolu allerjilerinin olduğu hastalarda, kronik bronşit ve KOAH hastalarında fagosit - nötrofillerin tam kan sayımındaki miktarı normale göre daha düşüktü.

Bronş Astımı, diğer allerjiler ve enfeksiyöz - inflammatuvar bronkopulmoner hastalıkları (kronik bronşit ve KOAH) olan hastalarda; 13 hastadan 9’unda (yani vakaların üçte ikisinde, p < 0,05) nötrofil sayısı düşüktü. Formasan pozitif PMN hücrelerinin relatif sayımı (nitroblue tetrazolium test) sonucu kanda çoğu hastalarda (Astım, diğer Allerjiler, Kronik Bronşit ve KOAH’lı 13 olgunun 12’si, p < 0,01) yüksek bulundu. Böylelikle hastaların çoğunda Haloterapiye başlamadan önceki fagositik aktivitede yetersizlik ve fagositik hücrelerin - granülosit PMN oksidatif mekanizmalarının zayıfladığı gösterilmiştir.

Fig. The results of the phagocytosis process for neutrophils PMN (in blood) in patients with bronchial asthma and other chronic infectious-inflammatory or allergic respiratory pathologies prior and after the experimental halotherapy treatment in “halotherapy chamber with artificial salt-mine environment” (11A Ion Mihalache Blvd., INRMFB) and in control group patients

Deneysel Haloterapinin sonucunda elde edilen bulgulara göre, vücudun non-spesifik direnç parametrelerini (nötrofil fagositozu PMN, NBT testiyle belirlenen hücre içi oksidatif öldürme işlevi) çocuklar dahil tüm hastalarda haloterapinin tetiklediği anlaşılmıştır. Bu sonuç Haloterapi tedavisi olanların, normal değerlerle ve kontrol grubundaki değerlerle karşılaştırılarak bulunmuştur.

Elde edilen sonuçlar Haloterapinin pozitif etkisinin fagositik süreçlerin stümilasyonu ve vücudun enfeksiyona karşı non-spesifik direncinin artırılmasına bağlı olduğunu gösterdi. Haloterapi Bronş Astım, Allerjik Rinit ve Kronik Bronşit ve KOAH hastalarında kanda fagosit PMN’lerin artış eğimine ve granülosit PMN’lerin oksijen bağımlı bakterisit etkiyi (nitroblue-tetrazolium test ile belirlenen) aktive etmektedir (P>0,1). Ancak çalışmadaki kronik bronşit ve KOAH hasta sayılarının düşük olması belirgin pozitif değişikliklerden söz etmemize müsaade etmemektedir, bu nedenle de daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Özel bir haloterapi uygulaması sonrasında çalışma konusu Bronş Astım, Kronik Bronşit ve KOAH hastalarında ulaşılan sonuçlar, tedavinin (antialerjik olanlar da dahil) antinflamatuvar mekanizmayı tetiklediğini ve inflamatuvar sürecin eğilimini azaltmaktadır.

 

Haberler

...

...
Prof. Dr. Harun Çiftçi

Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörümüz Sn. Prof. Dr. Harun Çiftçi ile birlikte "Daha Sağlıklı Bir Nefes" programı 1. grup hastalarına...

...
Prof.Dr. Zeki Müfit Karagülle

Temmuz 2024`te Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Prof. Dr. Zeki Müfit Karagülle ile TUZ TETAPİSİ üzerine istişare toplantısı yaptık.

...
Daha Güçlü Bir Nefes

Derneğimiz, "DAHA GÜÇLÜ BİR NEFES" projesinde yer almaktadır.
Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, sosyal sorumluluk bilinciyle gerekli imkan ve altyapıyı, hastalara ve çalışma hedeflerine tahsis etmiştir.

...
Çankırı Yeşilay Şubesi

Çankırı Yeşilay Şubesinde proje çalışma grubu toplantısına katıldık.
Detayları Çankırı Valiliğince duyurulacak olan programla, Tuz terapisinin geniş solunum yolu hasta grubuna uygulamalı örnekleriyle duyurulması planlanıyor.

...
Her Yönüyle Tuz

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri, “Her Yönüyle Tuz” dersi kapsamında Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde bulunan Haloterapi Ünitesinde, tuz terapisi uygulamaları hakkında bilgi ve eğitim aldılar.