5- KOAH Hastalarında Kuru Tuz - Haloterapi ve Sulu Tuz - Salin İnhalasyon Tedavisi Pilot Çalışma

...

...
Çalışma – 5
KOAH Hastalarında Kuru Tuz / Haloterapi ve Sulu Tuz / Salin İnhalasyon Tedavisi: Pilot Çalışma
(Salt Halo Therapy and Saline Inhalation Administered to Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: A Pilot Study)
Ulla Møller Weinreich 1,2, Tove Nilsson3, Lone Mylund1, Helle Thaarup Christiansen4 and Birgitte Schantz Laursen5
1 Department of Pulmonary Diseases, Aalborg University Hospital, Denmark, 2 The Clinical Institute, Aalborg University Hospital, Denmark, 3 Department of Clinical Epidemiology, Aarhus University, Denmark, 4 Department of Respiratory Diseases, Sygehus Vendsyssel Frederikshavn, Denmark, 5 The Clinical Nursing Research Unit, Aalborg University Hospital, Denmark
Journal of Palliative Care & Medicine Volume 4 • Issue 4 • 1000185 / ISSN:2165-7386 JPCM, an open access journal

KOAH, nefes darlığı ve bozulan yaşam kalitesinin eşlik ettiği ilerleyici hava akımı kısıtlanmasıyla karakterize olan bir hastalıktır. Haloterapinin KOAH’lı hastalarda solunum sıkıntısını rahatlatacağı öngörülmüştür.

Çalışmamızın amacı Haloterapinin ve Salin (İzotonik Tuzlu Su) İnhalasyonunun, kontrollerle birlikte KOAH hastalarındaki etkisini değerlendirmekti. (Tablo.1)

Tablo 1.

Bu kohort çalışmamıza GOLD evre - 3 ve 4 ’te sınıflandırılan KOAH’lı 67 hasta dahil edildi. Hastalar 3 farklı gruba ayrıldı: Birinci gruba, 5 hafta boyunca günde 45 dakika süre ile ve 20 seans halinde 5 mikrondan küçük olan kuru tuz aerosolü ile Haloterapi uygulandı. İkinci gruba 5 hafta içerisinde, günde 3 kere olmak üzere, 5 dakikayı aşan süre ile 5 ml izotonik tuzlu su (saline) inhale ettirildi. Üçüncüsü kontrol grubuydu.

Çalışmanın başlangıcında ve sonunda spirometri, 6 dakika yürüme testi, Dispne Skoru (MRC) ve yaşam kalitesi skoru (SGRQ) ölçümü yapılmıştır. (Tablo.2)

Tablo 2.

Birinci grupta tedavi esnasında yürüme mesafesi ortalama 75 metre artmıştır (p<0.01), SGRQ -6.66 puan iyileşmiştir (p<0.05) ve FEV1 ise 0.4 litre (2%) iyileşmiştir (p>0.05). İkinci grupta FEV1, 0.7 litre (3%) iyileşmiştir (p<0.05) ve yürüme mesafesi 90 metre iyileşmiştir (p<0.01); diğer taraftan metodun rahatsızlık vermesi sonucu 25 hastanın 7’si (% 28’i) çalışmayı bırakmıştır. Üçüncü grupta gözlem periyodu boyunca MRC, bir puan (p<0.05) ve FEV1, 0.6 litre (2%) azalmıştır (p = 0.051).

Hem Haloterapi, hem de Salin İhhalasyon Tedavisi yürüme mesafesi ve FEV1’de iyileşme sağlamıştır. SGRQ Yaşam Kalite Skoru, sadece Haloterapi uygulanan hastalarda düzelmiştir. Haloterapinin, Salin İnhalasyon Tedavisine göre daha iyi tolere edildiği görülmüştür.

 

Haberler

...

...
Prof. Dr. Harun Çiftçi

Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörümüz Sn. Prof. Dr. Harun Çiftçi ile birlikte "Daha Sağlıklı Bir Nefes" programı 1. grup hastalarına...

...
Prof.Dr. Zeki Müfit Karagülle

Temmuz 2024`te Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Prof. Dr. Zeki Müfit Karagülle ile TUZ TETAPİSİ üzerine istişare toplantısı yaptık.

...
Daha Güçlü Bir Nefes

Derneğimiz, "DAHA GÜÇLÜ BİR NEFES" projesinde yer almaktadır.
Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, sosyal sorumluluk bilinciyle gerekli imkan ve altyapıyı, hastalara ve çalışma hedeflerine tahsis etmiştir.

...
Çankırı Yeşilay Şubesi

Çankırı Yeşilay Şubesinde proje çalışma grubu toplantısına katıldık.
Detayları Çankırı Valiliğince duyurulacak olan programla, Tuz terapisinin geniş solunum yolu hasta grubuna uygulamalı örnekleriyle duyurulması planlanıyor.

...
Her Yönüyle Tuz

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri, “Her Yönüyle Tuz” dersi kapsamında Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde bulunan Haloterapi Ünitesinde, tuz terapisi uygulamaları hakkında bilgi ve eğitim aldılar.