Çankırı Kaya Tuzu Mağarası

...

...

Tuz Mağarası, merkez ilçeye 19 km. mesafede bulunmaktadır.
Hititler zamanından bu yana işletildiği bilinen Çankırı Kaya Tuzu Madeni, ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervine sahiptir.
Çankırı’nın turizm ve rekreasyon potansiyelini arttırmak ve tuz mağarasının daha etkin bir biçimde kullanımını sağlamak amacıyla İlde 20 yıldan bu yana çeşitli teşebbüslerde bulunulmakta, çalışmalar yapılmaktadır.
Çankırı Tuz Madeninin isminin bugün turizmle anılmasında önemli katkılardan birisi, burayı işleten Çan-Kaya A.Ş.’nin mağarayı ziyaretçilere açmış ve tuz madeninin turizmle ilişkilendirilmesine fırsat vermiş olmasıdır.
Mağarada üretimi tamamlanmış galerilerin turizme kazandırılması amacıyla Valilikçe ilgili kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. 2013 yılında galerilerin Valilik tarafından turizm amacıyla değerlendirilmesi uygun bulunmuştur ve ilerleyen süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı Çankırı Kaya Tuzu Mağarasını, mağara turizmine açık mağara olarak tescil etmiştir.
Tuz Mağarası 2017 yılında İl Özel İdaresinden turizme kazandırılması ve işletilmesi için Çankırı Belediyesine devredilmiştir.
Yaklaşık on yedi bin metrekare kadar bir alan turizm alanı olup mesai saatleri içerisinde ziyarete müsaade edilmektedir.
Oda – topuk sistemiyle kaya tuzu üretimi yapılması ve kil mineralinin tuz içerisine homojen bir şekilde dağılması nedeniyle tuz galerileri yüksek basınç ve sarsıntıya dayanıklıdır.
Tesis, Belediye tarafından haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık tutulmaktadır.
Özellikle solunum yolu rahatsızlıklarına yönelik speleoterapi bakımından tesisten yararlanılabilmektedir ve yararlananların sayısı giderek artmaktadır.
Diğer taraftan (2019 yılı itibarıyla) altyapı işleri devam etmektedir.
Çankırı Kaya Tuzu Mağarasının değerinin anlaşılması amacıyla yapılan bilimsel çalışmalar ise devam etmektedir.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle, sağlık camiası olarak bu kapsamda zikredilmelidir.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirtaş’ın çalışmaları kaya tuzunun ve mağaranın özellikleri ve tesisten yararlanılması bakımından uzun yıllar sürecinde önemli katkı sağlamıştır, sağlamaya devam etmektedir.
Çankırı Kaya Tuzu Mağarasından sağlık “Speleoterapi” için nasıl faydalanılacağı, sağlık bakımından önemi ve değeri hakkında Derneğimizden bilgi alınabilir.
Özellikle speleoterapi / haloterapi konularına ilgi duyan veya hastaları için öneri almak isteyen doktorlarımız, Derneğimiz doktorlarıyla her zaman bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunabilirler.

Nasıl Faydalanabilirim?
https://tuzrehabilitasyon.org/nasil-faydalanabilirim/

Haberler

...

...
Prof. Dr. Harun Çiftçi

Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörümüz Sn. Prof. Dr. Harun Çiftçi ile birlikte "Daha Sağlıklı Bir Nefes" programı 1. grup hastalarına...

...
Prof.Dr. Zeki Müfit Karagülle

Temmuz 2024`te Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Prof. Dr. Zeki Müfit Karagülle ile TUZ TETAPİSİ üzerine istişare toplantısı yaptık.

...
Daha Güçlü Bir Nefes

Derneğimiz, "DAHA GÜÇLÜ BİR NEFES" projesinde yer almaktadır.
Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, sosyal sorumluluk bilinciyle gerekli imkan ve altyapıyı, hastalara ve çalışma hedeflerine tahsis etmiştir.

...
Çankırı Yeşilay Şubesi

Çankırı Yeşilay Şubesinde proje çalışma grubu toplantısına katıldık.
Detayları Çankırı Valiliğince duyurulacak olan programla, Tuz terapisinin geniş solunum yolu hasta grubuna uygulamalı örnekleriyle duyurulması planlanıyor.

...
Her Yönüyle Tuz

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri, “Her Yönüyle Tuz” dersi kapsamında Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde bulunan Haloterapi Ünitesinde, tuz terapisi uygulamaları hakkında bilgi ve eğitim aldılar.