ROMANYA
Ülkede doğal balneoterapötik unsurları sağlık, spa ve turizm yönlerinden değerlendirmek amacıyla etkin faaliyet gösteren Romanya Balneoloji Derneği var.
Dernek, mineral ve termomineral su kaynaklarını, terapötik kil ve çamurları, terapötik gazları, tuz mağaralarını, tıbbi ve aromatik bitkileri, (klimatoloji kapsamında değer arz eden balneoterapi) iklim faktörlerini, (özellikle tuz mağaralarındaki) hava iyonizasyon tedavisini potansiyelize etmek bakımından önemli çalışmalar yapıyor.
Dernek başkanı olan Sn. Constantin Munteanu’nun Çankırı Karatekin Üniversitesi hocaları ve Çankırı Belediyesi yetkilileriyle ziyaret, temas ve görüşmeleri oldu.
Derneğimiz faaliyet konuları bakımından ülkeyi özetle şu şekilde değerlendirebiliriz.
Ülkedeki tuz ve karstik özellikleri mevcut 8 mağara turizm alanında değerlendirilmekte. Bunlardan 3 tanesi (Turda, Prahova ve Praid tuz mağaraları) sağlık amacıyla da kullanılmakta.
Turda Mağarası:
3 yaş altı, çocuklardan, öğrenci ve emeklilerden ücret alınmıyor veya kolaylıklar sağlanıyor, 7 günlük blok abonelik şeklinde hizmet alanlardan da aynı şekilde. Diğer taraftan dönme dolap, minigolf, bovling, gölde tekneye binme, bilardo, masa tenisi gibi faaliyetler ek ücrete tabi. Ayrıca mağarada konferans salonundan çocuk oyun parkına, futbol sahasına değin ciddi bir rekreasyon çalışması yapılmış.
Gizela Kristal Salon spa tedavi odası isminde bir alanda hastalar kalıyorlar.
Ortamın özellikleri ve yararları şunlardır:
* 11 - 12 C derece sabit bir sıcaklık var. Mağaraların giriş bölümlerinde % 78 - % 82, içerideki odalarda % 73 – % 80 bağıl nem oranı vardır. Hava ortamında solunum yollarındaki mukosiliyer hareketlilik yönünden optimum bir sıcaklık ve atmosfer doygunluğu mevcut.
* Hava dingin ve durgundur; girişte 0.64 – 0.70 m / sn, Rudolf Odasında 0.02 m / sn değerlerinde ihmal edilebilir bir hava hareketliliği vardır. (Tuz aerosol partikül varlığı)
* Pozitif iyonların hakim olduğu bir ortam vardır (Rudolf Odasında n + = 438, n-= 307) ve bu tedavi edici bir etki sunmaktadır.
* Havadaki alerjen miktarı sıfıra yakındır, mikrobiyoloji incelemelerde patojenik kültür ve mantar miktarı “temiz oda” standartlarında tespit edilmiştir. (1 m3’teki bakteri miktarı tüm ölçümlerde 2000’in altında tespit edilmiştir.)
* Radyoaktivite düzeyi minimumdur. Ölçüm sonuçları en düşük tespit edilebilir seviyenin (pCOl hava radonu 222) altındadır.
Turda Tuz Madeninin şartları, pek çok hastalığın tedavisi ve önleyici yaklaşımı açısından imkanlar sunmaktadır. Bu kapsamda solunum ve kulak burun boğaz hastalıklarının profilaksi ve tedavisi, alerjik solunum yolu hastalıkları, kronik gelişen enfeksiyonlar ve alerjik hastalıklar (astım, kronik bronşit, KOAH) sayılabilir. Mağaradaki tedavi ortamında uygulanan solunum rehabilitasyonu ve jimnastik faaliyetleri ile sağlanan fayda artırılmaktadır. Mesleki risk faktörü olanlar, çevresel risk faktörlerine maruz kalanlar, sigara kullanımı nedeniyle akciğerlerinde hasar oluşanlar yine bu yöntemlerden fayda sağlarlar.
Mağaranın bir tıbbi ekibi vardır, kontra-endikasyonlar hakkında hastaları bilgilendirmekte, buna göre tedavi planlamaktalar.
Ayrıca mağara hava ortamı, çocukların gelişmeleri açısından yararlıdır, oksijen kullanımını artırır. Bireysel egzersizler veya toplu spor faaliyetleri bu faydaların artırılması bakımından uygulanmaktadır.
Aşağıdaki şartlarda uygulama yapılmaktadır:
Speleoterapi prosedürleri tercihen 9 ila 14 saatlik tekrarlarla 14 - 18 gün süreyle uygulanmaktadır. Çocuklarda bu süre 7 - 10 gündür.
Yaş gruplarına göre şu hususlar dikkate alınır:
1 yaş ve altının kür alması önerilmez.
1 - 2 yaş arası çocuklar, doktor tavsiyesiyle ve günlük 1 - 1,5 saati geçmemek kaydıyla en fazla 7 gün kür alabilirler. 2 - 3 yaş arasının kürleri ise yine özel olarak düzenlenir.
65 yaşın üzerinde olup kalp rahatsızlığı bulunanlar günlük 2 - 3 saat süreyle ve 7 gün boyunca (tansiyon, nabız ve klinik durumları izlenerek) tedavi almaktadır.
Hastalara yılda iki defa kür almaları önerilmektedir.
Turda Tuz mağarasının girişine çok yakın Durgau Gölü bulunmaktadır. Gölden tuz hamamı olarak 19. yüzyıldan bu tarafa faydalanılmaktadır. Ağaçlık olan göl etrafı yakın zamanda hem hamam, hem de dinlenme yeri olarak tanzim edilmiştir. Göl suyu sıcak ve termal değildir, tuzludur. Yaz aylarında yüzülebilmektedir.
Prahova Tuz Mağarası:
Avrupa’nın en büyük tuz mağarasıdır. Günümüzde sadece turizm ve sağlık amacı ile kullanılmaktadır. Galeriler 55 m yüksekliğindedir, 14 galeri mevcuttur, toplam alan 78.000 m2’dir. Sıcaklık 13 0 C derecede sabittir, nem oranı % 60’tır.
Mağarada tarihi ve dini temalı salonlar ve damat mağarası isminde kültürel mekanlar yanı sıra, spor etkinlikleri ve sağlık amaçlı gelenler için mekanlar oluşturulmuştur.
Mağara ortamı aşağıdaki hastalıklara şifalıdır:
* Sık tekrarlayan bronşiyal astım
* Pnömoni / zatürre (akut aşamadan sonraki tedavide)
* KOAH
* Sinüzüt, farenjit, burun tıkanıklığı, alerjik rinit,
* Ameliyatlardan sonra rehabilitasyon ve iyileşme maksatlı,
* Egzema, dermatit ve alerjik dermatit,
* Sedef hastalığı
* Hipertansif kalp hastalığı (I ve II-A düzeyindeki)
* Kardiyovasküler hastalıklar
* Öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı
* Endokrin sistem ve immün sistem hastalıkları ve hormonal problemler
* Kronik yorgunluk ve uyuyamama hastalığı
* Depresyon
* Alerjiler
* Sigara tiryakilerinin solunum sistemlerinin temizlenmesi
* Koruma ve tedavi amaçlı mantar sorunları
Mağaranın bir tıbbi ekibi vardır, kontra-endikasyonlar hakkında hastaları bilgilendirmektedir.
Prahova Mağarasının yakınındaki tesiste çamur banyosu, tuz hamamı ve modern tıp FTR uygulamalarının yapıldığı ünitenin içerisinde bulunduğu spa / tedavi tesisi mevcuttur.
Bazı metabolik ve endokrin hastalıklarında, cilt ve jinekoloji hastalarında, romatizmal patolojilerde tesis imkânlarından yararlanılmaktadır.
Praid Tuz Mağarası
Yerin 120 m. altında, şu an işletilmeyen madende yılda yaklaşık 6.000 kişi tedavi görüyor veya dinlendirici, eğlenceli vakit geçiriyorlar (2014 rakamlarıyla).
Tuzlu havayı daha iyi teneffüs etmeleri için jimnastik ve spor etkinlikleri, antrenörler gözetiminde yaptırılmaktadır.
Romanya’daki tuz madenleri, Roma döneminden bu yana işletilmeleri sonucu oluşmuştur.
Praid mağarası, uzman tıbbi ekibi bulunan üç mağaradan biridir. (Diğerleri Turda ve Prahova)
Mağaranın tedaviye yönelik kullanımı 1960 yılında başlamış ve giderek gelişmiştir.
Mağara mikroklimasında ortalama sıcaklık 16° C civarındadır, hava ortamı ozon bakımından zengindir, Turda Tuz Mağarasına benzemektedir. Ortam, tuzla tedaviye çok elverişli olduğundan giderek daha fazla kişi faydalanmaktadır. Bu ortamı sağlayan fiziksel ve kimyasal özellikler; hava ortamının saflığı, sabit nem düzeyi, ve hava sıcaklığı, havanın dinginliği, CO2 konsantrasyonu, negatif iyonlaşma ve ozon miktarıdır.
Tedavi noktasında mağaranın farklı akciğer ve solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği pek çok araştırma ile ortaya konulmuştur. Kişiden kişiye değişmek üzere 16 - 18 gün süreyle, günlük 2, 3 veya 4 saatlik kürler uygulanmaktadır. (Çocuklarda 10 - 12 gün) Uyarıcı hava ortamı astım, bronşit, kronik sinüzüt, anfizem, silikozis I ve II, solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda etkilidir.
Praid kasabasında uygun konaklama imkanları vardır.
Praid, sadece mağara ile değil, Romanya’nın en büyük tuzlu su hamamı / havuzu ile de ziyaretçilerini karşılamaktadır. Buradaki tuzluluk oranı 1 litrede 220 mg.’dır, romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde faydalıdır.
Praid kasabasının yakınında ayrıca Ursu isminde bir mineral göl vardır ve özellikleri nedeniyle solunum sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra, bazı kadın hastalıkların ve infertilite problemlerine iyi gelmektedir.
– – –
Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere, tuzla tedavinin Romanya tarzında tuzlu su banyoları gibi uygulamalarla tedavi kombine edilmektedir.
Bu bağlamda Tekirgöl (Techighiol) Balneoloji ve Rehabilitasyon Sanatorumundan söz etmek gerekir.
Uzman bir tıbbi kadrosu bulunan bu kuruluş esas itibarıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisinin verildiği bir sağlık tesisidir. Diğer taraftan gölden çıkarılan şifalı çamur tedavide kullanılmaktadır, solunum yolu rahatsızlıklarına da olumlu etkisi vardır.
Tarihi Karataş Hamamı restore edilirken üst katlara bu uygulamadan hareket edilerek sauna ve banyo odaları hazırlanmıştır. Tuz üretiminden artık kilin kullanılması esasında tedavi ve rehabilitasyon planlanmaktadır.
Kaynaklar:
bioclima.ro
sbtghiol.ro
romanianmonasteries.org/romania/salt-mine-slanic
touristinromania.net/what-to-visit-romania/largest-salt-mine-romania-europe/
statiunea-slanic.ro
travelguideromania.com/praid-salt-mine-the-world-of-salt-from-harghita-county/
Haberler
Prof. Dr. Harun Çiftçi
Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörümüz Sn. Prof. Dr. Harun Çiftçi ile birlikte "Daha Sağlıklı Bir Nefes" programı 1. grup hastalarına...
Prof.Dr. Zeki Müfit Karagülle
Temmuz 2024`te Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Prof. Dr. Zeki Müfit Karagülle ile TUZ TETAPİSİ üzerine istişare toplantısı yaptık.
Daha Güçlü Bir Nefes
Derneğimiz, "DAHA GÜÇLÜ BİR NEFES" projesinde yer almaktadır.
Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, sosyal sorumluluk bilinciyle gerekli imkan ve altyapıyı, hastalara ve çalışma
hedeflerine tahsis etmiştir.
Çankırı Yeşilay Şubesi
Çankırı Yeşilay Şubesinde proje çalışma grubu toplantısına katıldık.
Detayları Çankırı Valiliğince duyurulacak olan programla, Tuz terapisinin geniş solunum yolu hasta grubuna
uygulamalı örnekleriyle duyurulması planlanıyor.
Her Yönüyle Tuz
Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri, “Her Yönüyle Tuz” dersi kapsamında Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde bulunan Haloterapi Ünitesinde, tuz terapisi uygulamaları hakkında bilgi ve eğitim aldılar.