VIII. Tuz Tedavisinin Nasıl Uygulanması Tavsiye Edilmektedir?

...

...

Tuz tedavisi, yukarıda açıklanan standartları sağlayan tuz tedavi odalarında yapılması önemlidir. Tuz odaları sağlık kuruluşları bünyesinde olabileceği gibi doktor muayenehanelerinde, spor salonlarında, SPA Merkezlerinde, Sağlıklı Yaşam (Wellness) Merkezlerinde, Konaklama Tesislerinde de düzenlenebilir.

Tedavi süresinde inhale edilen tuz aerosol miktarı iki faktöre bağlıdır. Bunlardan biri solunan havadaki tuz konsantrasyonu, diğeri inhalasyonun ne kadar sürdüğüdür. Seans sürelerinin uzunluğu hakkında Uluslararası Tuz Tedavi Derneği Rehberinde 45 dakika süreye genel bir tespitle yer verilmektedir. Duruma ve amaca bağlı olarak 10 dakikaya kadar düşürülebilir. 10

Hastanın semptomlarına ve tedavi ihtiyacına bağlı olarak optimal sonuçlar alınması için seansların bir seri halinde uygulanması gerekir. Bazıları haftada iki - üç defadan daha seyrek olmamak kaydıyla üç - dört hafta boyunca seans alırlar, bu rejim genellikle allerji veya soğuk algınlığı / grip mevsimlerinde uygulanır. Kronik hastalıkları olanlarda haftada iki - üç defa olmak üzere altı - sekiz hafta süre ile seans uygulaması önerilir.

Son 30 yılın bilgi ve tecrübe birikimine bağlı olarak tedavi protokolleri belirlenmiştir. Örnek vermek gerekirse Hafif Astım için 12 - 14 seans, Şiddetli Astım için 18 - 21 seans, Akut ve Uzamış Bronşit için 12 - 14 seans, KOAH için 21 - 28 seans, Akut Sinüzit için 3 - 5 seans, Kronik Sinüzit için 14 - 18 seans tedavi şemaları önerilmektedir.

Genel sağlık açısından başvuranlar, strese karşı uygulanacaksa veya gevşeme / rahatlama amaçlanıyorsa daha seyrek ve isteğe bağlı seanslar halinde düzenleme yapılabilir.

Tedaviden daha iyi sonuçlar elde edebilmek için günlük seansları olabildiğince kesintisiz alınması gerekir. Günlük alınması idealdir, ancak bu şema takip edilemediğinde haftada iki gün ve üzeri seanslarla tamamlanması gerekir.

Aynı gün içerisinde birden fazla seans alınması sinüzit ve deri hastalıkları bakımından faydalıdır, ancak kronik akciğer rahatsızlıkları bakımından bu her zaman tavsiye edilmemektedir.

Yine uzman görüşlerine istinaden, 10 seanstan itibaren hastada sanatoryum etkisiyle iyilik hali oluşur. Ancak solunum mukozasında toparlanmanın gerçekleşmesi için (inflamasyondan kurtulma ve yeni hücrelerin konumlanması - modelling - bakımından) 6 ila 8 hafta gibi bir sürenin gerektiği ifade edilmektedir. Bu yaklaşım yeni solunum yolları alevlenmelerini önlemek bakımından da kabul görmektedir.

Çalışmanın bütününden anlaşılacağı üzere Tuz Terapisinin iki metodu olan Speleoterapi ile Haloterapi sahalarında yapılan çalışmalar bir diğeri için mehaz teşkil eder, mukayese mümkündür. Bu bilgi temelinde, idame uygulamaları hakkında fikir vermesi bakımından iki çalışmadan daha söz edilmesi uygun olacaktır: 9 - 12 ay aralıklarla tekrarlanan speleoterapi uygulamaları ile pozitif klinik etkinin arttığı ortaya konulmuştur. Şöyle ki; hafif ve orta persistan Astım hastalarının % 55’inde 9 - 24 ay süre arasında uzamış remisyon görülmekte iken ikinci yılda uygulamanın tekrarlanması ile bu oran % 60’a, üçüncü yılda da tekrarlandığı takdirde ise % 74’e ulaştığı görülmüştür. Üçüncü yıl modalitesini alan hastaların % 42’sinde takip eden iki yıl içerisinde Astım atağının görülmemiş olması bu çalışmada dikkati çeken diğer bir husustur. Bu yönde yapılan dispne ataklarının oluşması ve acil başvuru ihtiyacından hastanın korunması üzerine yapılan diğer bir çalışmada; speleoterapinin de içinde bulunduğu karma bir tedavi uygulanan hastalardan (özellikle 9 - 12 ay aralıkla idame tedavisi alanların) 3 - 5 yıl zarfında ilk atak gelişme sıklığı % 5 - 8 arasındadır. Oysaki literatüre bakıldığında medikal ve ilaç dışı diğer tedavilerin uygulandığı durumlarda bu oran % 15 - 20 seviyesine ulaşmaktadır.11

Yukarıda anlatılanlar genel bir fikir verilmesi içindir. Tedaviyi uygulayan, hastanın durumunu bilen ve kliniğini takip eden hekimin önerileriyle tedavinin dozu, seans süresi, sayısı ve sıklığı, idame uygulamalara duyulacak ihtiyaç belirlenecektir.

 

KURU TUZ İNHALASYON UYGULANMASININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

* Tedavinin tabiatıyla ilgili belirli yan etkiler gözlemlenebilir, öksürüğün artması ve aşırı sekresyon meydana gelmesi bu kapsamdadır. Solunum yolları üzerindeki temizleyici ve organizmanın spesifik iritanlara uyumu sonucu ortaya çıkan pozitif bir etkidir.

* Deri iritasyonları nadir rastlanılan yan etkilerdendir, çoğunlukla üçüncü ila beşinci seanslardan itibaren düzelir.

* Mukoid membrandaki irritasyon sebebiyle konjüktivit, nadiren de olsa görülebilir. Bu, tedaviyi sonlandırmayı gerektirecek kadar değildir, öyle durumda seans sırasında gözler kapama ile korunabilir.

 

KURU TUZ İNHALASYON UYGULAMASINDA SAKINCA BULUNAN DURUMLAR

Yapılan çalışmalarda yan etki bakımından terapinin güvenli olduğunu ortaya koymuştur. Bu başlık altında tedavinin kontrendikasyonlarından söz etmek gerekir.

* Hipertiroidizm

* Aktif Tüberküloz

* Kontrol Altına Alınamamış Hipertansiyon

* Kardiyovasküler Yetmezlik

* Solunum Yetmezliklerinde

* Hematolojik Hastalıklarının Akut Dönemlerinde

* Bazı Bulaşıcı Hastalıklarda

* Ateşli Durumlarda

* Açık yara ve yangı durumlarında

* Kanserin ileri evrelerinde

 

 

10* Dry Salt Therapy (Halotherapy) Reference & Resource Guide Clinical Studies and Medical Research / Salt Therapy Association  www.SaltTherapyAssociation.org  844-STA-INFO

11* Speleotherapy, halotherapy, haloaerosoltherapy: definitions, mechanisms of influence, perspectives of usage (part I) / Prof. Dr. Ivan S. Lemko, Prof. Dr. Olha I. Lemko / Acta Asthma and Allergy / Theorotical and Practical Journal / No: 3 2018

Haberler

...

...
Prof. Dr. Harun Çiftçi

Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörümüz Sn. Prof. Dr. Harun Çiftçi ile birlikte "Daha Sağlıklı Bir Nefes" programı 1. grup hastalarına...

...
Prof.Dr. Zeki Müfit Karagülle

Temmuz 2024`te Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Prof. Dr. Zeki Müfit Karagülle ile TUZ TETAPİSİ üzerine istişare toplantısı yaptık.

...
Daha Güçlü Bir Nefes

Derneğimiz, "DAHA GÜÇLÜ BİR NEFES" projesinde yer almaktadır.
Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, sosyal sorumluluk bilinciyle gerekli imkan ve altyapıyı, hastalara ve çalışma hedeflerine tahsis etmiştir.

...
Çankırı Yeşilay Şubesi

Çankırı Yeşilay Şubesinde proje çalışma grubu toplantısına katıldık.
Detayları Çankırı Valiliğince duyurulacak olan programla, Tuz terapisinin geniş solunum yolu hasta grubuna uygulamalı örnekleriyle duyurulması planlanıyor.

...
Her Yönüyle Tuz

Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri, “Her Yönüyle Tuz” dersi kapsamında Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde bulunan Haloterapi Ünitesinde, tuz terapisi uygulamaları hakkında bilgi ve eğitim aldılar.